Bosanski i Hrvatski Srbi, istorijski su Vlasi

Dobrodošli na moj blog

15.06.2007.

Vlasi, ko su? Da vidimo stavove srpskih doktora nauka u, od srpske javnosti dobro ukrivenoj knjizi!

Vlasi, ko su?
Da vidimo stavove srpskih doktora nauka u, od srpske javnosti dobro ukrivenoj  knjizi!
Pošto se u svim povijesnim izvorima poslije 16. vijeka počinje u Bosni i Hrvatskoj srijetati termin Vlasi, i to pravoslavni Vlasi, ko su oni u stvari bili???


Benedikt Kuripečić, u svom putopisu iz 1530. kaže:

Quote:
Benedikt Kuripečić:
As early as 1530, when the Habsburg official and Slovene monk, Benedict Kuripesic traveled through Bosnia, he was able to report that the country was inhabited by three peoples - the Turks, who ruled "with great tyranny" over the Christians; "the old Bosnians, who are of the Roman Catholic faith"; and "Serbs, who call themselves Vlachs ... They came from Smederovo and Belgrade".

"da je Bosna nastanjena Turcima, starim Bošnjacima rimo-katolicima i Srbima KOJI SAMI SEBE ZOVU VLASIMA... Oni su došli iz Smedereva i Beograda"

Još tokom 15. vijeka na teritoriju Bosne i Hrvatske prebjegao je veliki broj naroda pred Turcima iz Srbije. U Srbiji su do tada živjeli uglavnom sebri/srbi i Vlasi.
Prema svjedočenju Kuripečića i svih drugih izvora iz tog vremena iz Srbije su pristigli Vlasi.
U srednjevjekovnoj Srbiji Vlasi i Srbi (sebri) su bili podijeljeni i zakonom cara Dušana koji ih je u njegovom zakonu jasno podvajao, čak je išao dotle da je zabranjivao da se Vlasi i Srbi (sebri) uzimaju među sobom.

Vlasi nijesu bili narod slovenskog porijekla.
Ko su Vlasi i njihov opis, daju srpski doktori istorijskih nauka u knjizi:


O porijeklu Vlaha i ko su oni, ovi srpski naučnici pišu vrlo pošteno, da bi na kraju istorijske Vlahe morali nekako, abrakadabra, da pretvore u Srbe.
Pošto je Morovlahe i Vlahe u Srbe pretvorio Vuk Karadžić u sljedećem tekstu
"Pa i sami Morlaci u Dalmaciji ... nijesu ništa drugo do Srbi ...."  čitava kasnija srpska poštena istoriografija morala je da se muka muči, kako da ih srpski istoričari nučno pretvore u Srbe, što je zaista beskrajno težak zadatak, jer su od ranog srednjeg vijeka uvijek u izvorima strogo razdvojeni Srbi i Vlasi!
Dakle, srpski istoričari naučno i pošteno kažu da su Vlasi:
"Ostaci romanizovanog starobalkanskog stanovništva, koje su doseljeni Sloveni razbili na mnoge oaze, veće ili manje, širom jugoistočne Evrope, potisnuli ih u planine i prinudili da se sklone u primorske gradove i na ostrva, izloženi su asimilaciji nejednakog djelovanja i trajanja ..."Srpski istoričari ipak su potekli iz Garašaninove falsifikatorske istoriografske škole, Ilija Garašanin im je ovako dao uputstvo u svom tajnom programu za posrbljavanje Balkana:

------
"...Na ovo djelo treba osobito vnimanije obratiti i istoriju o kojoj je gore reč dati napisati črez čoveka vrlo sposobnog i duboko pronicavajućeg"...
Ilija Garašanin,
Načertanije (1844. g.)
------

Pošto su dobili uputstvo da prave "sposobne" i "pronicljive" istorije, a NE ISTINITE, srpski istoričari iz ove knjige abrakadaka, ćiribućiriba pretvaraju Vlahe u Srbe:
"Status Vlaha dobili su pretežno Srbi, koji su po njemu ČESTO nazivani u izvorima RAZNOG porijekla, Vlaško i srpsko ime postali su sinonimi" ?!?!?!

Pošto su pretvorili, abrakadabra Vlahe u Srbe, tri srpska doktora nauka, odmah se u sljedećoj rečenici popravljaju, da ne bi pljunuli na svoje diplome, na svoje radove i svoje godine i godine provedene po arhivama širom Evrope, oni sad opet mijenjaju stav, vjerovatno malo ljuti na Garašanina i njegovu direktivu, pa vele:
"Sasvim je prepoznatljivo kad se pod nazivom Vlah podrazumijeva poseban narod, ili etnička grupa romanskog porijekla" !!!

Sad su Vlasi opet Vlasi, različiti od Slovena-Srba, iako su već nekako uspjeli ovi srpski doktori nauka, da pretvore Vlahe u Srbe!!!

Sve u svemu knjiga koju su napisali doktori istorijskih nauka Radovan Samardžić, Rajko Veselinović, Toma Popović je vrlo poštena, jer navodi citate iz IZVORA, iz starih dokumenata, tako da imamo uvid što u originalnim IZVORIMA piše.
Citati iz originalnih IZVORA su kod Srba strogo zabranjeni u javnosti, mogu se naći samo u ovako jakim naučnim radovima.
Prosto je nemoguće, to jest za to bi se po Srbiji klalo i ubijalo, da neko pokuša da u srpske udžbenike ubaci originalne CITATE iz starih dokumenata, đe preci današnjih Srba sami sebe Vlasima nazivaju, ili da se tako neki originalni stari dokument pojavi u srpskim medijima.
U udžbenicima i srpskim medijima nije dozvoljeno ikada, i na jednom jedinom mjestu nazvati pretke ovih današnjih Srba Morlacima ili Vlasima, kako su oni sami sebe zvali. U
 srpskoj javnosti dozvoljeno je samo te Morlake i Vlahe pretvoriti, preimenovati u Srbe, i tako ih zvati.
U srpskoj javnosti dozvoljeno je prikazivanje samo komadića istine, puna istina je strogo zabranjena kod Srba.

Dalje, iz knjige, Dubrovčanin Jaketa Palmotić opisuje smotru koju je na sarajevskom polju napravio bosanski paša, neposredno poslije katastrofalnog zemljotresa koji je razorio Dubrovnik 6. aprila 1667. Bosanski paša je tada izvršio smotru vojske koja je trebala da krene ka jugu, u vojsci je bilo i Vlaha.

Pošto su ispred paše projezdili najviđeniji junaci sa svojim odredima, pa je na kraju prošla i komora, za povorkom konja, mazgi i kamila, otisnula se čudna masa

Iz planina kojijeh slijede
Njeke vlaške lupežine
Kojijeh mnoštvo na plijen grede,
dubrovačke u krajine
Oružje je njih tojaga,
divlje srce praća i kami,
I kamena tvrda snaga
U kamenijem svijem stranami
Kako divlje koze skaču,
I po grmu svud se veru;
Bosom nogom plešu draču
I njom mesa ne oderu.
Crna 'e zemlja njima postelja,
a uzglavje kami tvrdi;
Neznanoga jedu zelja;
Ko medvjedi svi su grdi.
Trpeći su u nevolji,
Lastan svaki trud imaju,
i za to su svi najbolji
da gradove potkopaju
Dalje srpski istoričari kažu:
"Stanovništvo u zaleđu mletačkih posjeda u Dalmaciji i Boki Kotorskoj nazvano je Morlacima ("Crnim Vlasima"), a njihova zemlja Morlačkom (ital. - Morlachia).

I na kraju spektakularno priznanje iz knjige izašle 1994. u Beogradu, knjige koju su potpisala tri srpska doktora istorijskih nauka: Radovan Samardžić, Rako Veselinović i Toma Popović:

"Nisu se Srbi u novije doba, bez napora vratili svome istinskom imenu"
Imamo jasno priznaje tri srpska doktora istorijskih nauka, da ovi sadašnji Srbi zapadno od Tara-Drina, od skora nose ime Srbin!!!
<< 06/2007 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930

MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI
-

BROJAČ POSJETA
25149

Powered by Blogger.ba